Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is geïndiceerd wanneer er bij de wortelpunt een ontsteking zit. Zo’n ontsteking kan ontstaan bij een diep gaatje. Op zo’n moment heeft de zenuw veel prikkels te verwerken. Ook al boor en vul je het gaatje, dan kan er soms toch al een onomkeerbaar proces gaande zijn.

Als de pulpa (het binnenste van de tand, hier zitten zenuwen en bloedvaten in) geïrriteerd is, heet dit een pulpitis (reversibel en irreversibel).

De reversibele vorm is te herkennen aan geen kou en warmte kunnen verdragen, deze prikkels trekken na verloop van tijd langzaam weg. Deze vorm kan na verloop van tijd weer genezen, vaak wordt er bij deze vorm extra tandbeen aangemaakt.

Bij de irreversibele vorm is de ontsteking zo ver gevorderd, dat deze zich niet meer kan herstellen. Dit is soms lastig van elkaar te onderscheiden, je kan het herkennen aan het langzamer verdwijnen van de pijnprikkel. Bij een irreversibele pulpitis kan worden gekozen een wortelkanaalbehandeling te starten.

Soms zijn de symptomen niet duidelijk genoeg en wordt er nog even afgewacht. Als de zenuw is afgestorven worden prikkels als warm en koud niet meer waargenomen. Verder is het pijnlijk bij kloppen of druk op de kies. Op een röntgenfoto is bij de wortelpunt een zwarting waarneembaar.

Op het moment dat er een wortelkanaalbehandeling gestart wordt, worden er 3 afspraken ingepland. De eerste keer wordt de kies geopend, al het dode zenuwweefsel wordt met een dun vijltje uit de kanalen gehaald, er wordt gespoeld met een bacteriedodend middel en een medicijn in de kanalen achtergelaten. Enkele weken later volgt de tweede afspraak, er wordt weer grondig gereinigd in de kanalen van de kies en er worden stiften van Gutta Percha geplaatst in de kanalen. De laatste keer wordt er een definitieve vulling bovenop de kies gemaakt om de kies weer goed af te sluiten.

Mocht u een ICD of een pacemaker hebben, is het belangrijk dit voor de behandeling door te geven aan ons.

Telefoon

De receptie is bereikbaar tijdens onze reguliere openingstijden. Ons algemene telefoonnummer is:

0541-510817

Bel ons

Afspraak maken

U kunt ons verzoeken een afspraak te maken. Dit kan door dit formulier in te vullen. Wij bevestigen uw afspraak altijd per e-mail of telefoon!

Afspraak maken

Openingstijden

Ma, wo, do 07.30-12.00 en 12.30-16.30
Dinsdag 10.00-17.00 en 17.30-19.30
Vrijdag 07.30-12.00 en 12.30-16.00

Vrijdag zijn we vanaf 12.00 niet meer telefonisch bereikbaar.

Back to top